Geluid

Airco maakt vreemde geluiden

Dat een airco zo nu en dan geluid maakt is niet vreemd. Sterker nog, bepaalde geluiden horen er gewoonweg bij. Natuurlijk zijn er ook geluiden die u eigenlijk niet zou moeten horen. Het is belangrijk om dit soort geluiden te herkennen, zodat wij er een oplossing voor kunnen vinden.

Wat is goed?

Als de airco begint te draaien maakt deze meestal wat geluid, dit is volkomen normaal. De geluiden bij het opstarten duiden op het systeem dat zijn werk gaat doen en het water dat begint te stromen. Deze geluiden hoort u meestal tot 2 minuten na het opstarten van het systeem.

Wat niet?

Over het algemeen kunnen alle ongebruikelijke geluiden erop duiden dat er iets mis is met uw airco. Voorbeelden van ongebruikelijke geluiden zijn:

 • Zoemen
  Een zoemend geluid kan op diverse problemen duiden, bijvoorbeeld dat er een onderdeel bevroren of dat de compressor niet meer in goede staat verkeerd.
 • Piepen
  Als er een piepend geluid uit uw airco komt, bestaat de mogelijkheid dat de riem van de motor los is geraakt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de motor van de ventilator het gaat begeven.
 • Bonzen
  Bij bonzende geluiden is er meestal iets mis met een van de onderdelen, het betreft dan bijna altijd de ventilator of de motor.
 • Klikken
  Ook klikkende geluiden zijn erg vervelend. In de meeste gevallen klikt de airco wanneer het systeem in werking wordt gezet. Als het klikken aanhoudt, kan dit op problemen met de relais duiden.
 • Ratelen
  Wanneer er een ratelend geluid uit uw airco komt, bestaat de kans dat er een onderdeel is losgekomen.
 • Brommen
  Brommende geluiden zijn in vaak het teken dat de motor niet (meer) goed werkt en dat deze gerepareerd moet worden.

Schakel Aircolux in

Het is vanzelfsprekend dat uw airco net als elk ander apparaat in zekere mate geluid maakt. Merkt u dat uw airco opeens onbekende en rare geluiden gaat maken? Neem gerust contact op met Aircolux, wij kunnen uw airco nakijken en een oplossing voor het probleem bedenken.

Scroll naar boven